(Klik op de zwarte blokjes om naar het desbetreffende onderzoek te scrollen)
ONDERZOEK
Onderzoek in opdracht van gemeente Katwijk aan adviesbureau IDDS milieu, uitgevoerd door Eurofins Omega Amsterdam- Duivendrecht
ONDERZOEK
Gemeente Katwijk vraagt een tweede onderzoek aan bij adviesbureau IDDS Milieu. Dit bureau laat geen tweede onderzoek op locatie uitvoeren, maar geeft in hun rapport aan dat ze gekeken hebben naar het onderzoek bij de partijkeuring van de gebruikte Beaumix, zoals die door ACCN (een producent van bodemas) verricht is bij het afgeven van het certificaat
ONDERZOEK
Onderzoek in opdracht van KSV/Paridon door Eurofins Agro naar de aanwezigheid van zware metalen
ONDERZOEK
Onderzoek in opdracht van KSV/Paridon aan Mol Ingenieursbureau door Eurofins Analytico Barneveld naar de hoeveelheid opgeloste zware metalen
Info over het onderzoek:
–
Uitkomst:
De gemeente geeft na vragen van de gemeenteraad opdracht aan het adviesbureau IDDS Milieu voor een vervolgonderzoek. Ze laten niet opnieuw een onafhankelijke partij onderzoek doen op locatie, maar gaan af op de partijkeuring van de fabrikant.
–
Info over het onderzoek:
–
Uitkomst:
Het adviesbureau adviseert de gemeente om af te gaan op de partijkeuring.
Reactie van de Gemeente Katwijk op vragen van het CDA op 10 november:
“De bouwstof Beaumix, die door Boskalis langs de N206 is gestort, bevat tóch geen gevaarlijke concentratie antimoon”.
–
Samenvattend:
Gemeente Katwijk verwerpt het eerste onafhankelijke onderzoek, dat is gedaan op basis van monsters die op locatie zijn afgenomen en neemt de partijkeuring van de fabrikant als waarheid aan. De slager die zijn eigen vlees keurt krijgt de voorkeur.
–
Vragen:
De bijzondere wending van een zorgelijke uitkomst gecombineerd met de eigen waarnemingen van grote hoeveelheden batterijen, metaal en plastic was aanleiding voor Katwijk Smart Village om aan te sturen om meer gedegen onderzoek.
–
Info over het onderzoek:
–
Uitkomst:
Vragen:
Antimoon wordt gebruikt in de halfgeleiderindustrie en voor de productie van accu’s. Het behoeft geen verdere toelichting dat het aantreffen van een zekere hoeveelheid antimoon een ernstige situatie is.
Na het onderzoek van KSV in november en uitblijven van onafhankelijk onderzoek zag KSV/Paridon zich genoodzaakt een nieuw onderzoek in januari uit te voeren.
–
Info over onderzoek:
–
Uitkomst:
–
Samengevat:
In opdracht van de gemeente Katwijk is door IDDS een monitoring van oppervlakte- en grondwater uitgevoerd ter plaatse van de N206 Tjalmaweg. In onderhavig rapport wordt verslag gedaan van de uitgevoerde werkzaamheden en worden de resultaten van de monitoring van 2023 beschreven.
Info over het onderzoek:
–
Uitkomst:
In het programma de Vuilnisman heeft men kunnen zien dat er veel verontreiniging in de Beaumix zit: stukjes stroomdraad, plastic, glas, porselein, maar ook heel veel batterijen (28 februari 2021, NPO2, VPRO, De Vuilnisman). Het behoeft geen betoog dat de aanwezigheid van batterijen, en zeker in deze hoeveelheid, zeer ongewenst is.
Als een tuinman deze bodemas met al die vervuiling morgen in jouw tuin gebruikt, dan laat je dat direct weghalen – certificaten of niet, niemand wil batterijen in zijn tuin.
Helaas houdt je zeggenschap op bij het tuinhekje. Daar begint de zeggenschap van de overheid/politiek.
Hoe kan een gemeentebestuur/provinciebestuur toestaan dat er batterijen, metalen en plastic worden gedumpt in hun (en onze) eigen “tuin”?
Als bestuurder zeg je toch ook “ik wil geen batterijen in mijn tuin”?
Het hoort niet, maar de provincie en de gemeente zeggen dat vervuiling in kleine hoeveelheden toelaatbaar is. Een geïnterviewde fabrikant die bodemas verwerkt sprak zich in de aflevering van de Vuilnisman helder uit dat de hoeveelheid aangetroffen batterijen bij Katwijk veel te groot is voor gecertificeerde Beaumix.
Overigens weigerde Boskalis, het bedrijf dat de Beaumix (“mooie of schone mix”) produceert en bij Valkenburg stort, de KRO/NCRV te ontvangen.
Volgens KSV rest er op basis van wat we zien en op basis van het onderzoek dat is verricht maar één mogelijkheid, hier ligt zwaar verontreinigd materiaal, en dat moet weggehaald worden.
Een onafhankelijk burgerinitiatief bestaande uit verschillende netwerken met “omdenkers” met een duurzame en toekomstgerichte kijk op mobiliteit en leefbaarheid in een lokale samenleving.
Katwijk leefbaarder maken op het gebied van groen, mobiliteit, cultureelhistorisch erfgoed, gezondheid en veiligheid.